Cégtörténelem

Cégtörténelem és kitüntetések!
 
A céget Lanyik György alapította Cegléden 1928-ban.Két év múlva egy szerencsés lóverseny fogadás nyereményéből Kecskemétre költözött.A Nagykörösi utcán,majd a jelenlegi Kis utcai telephelyen lett a végleges műhely.
Szakmailag is elismert mester,aki a Tanonc Vizsgabizottság tagja volt és 1937-ben az Országos Kézműves Kiállításon, ezüst éremmel tűntették ki.
Halála után lánya Lanyik Eszter és férje Gál István vette át a céget.Ami a II. világháború után nem volt egyszerű.Az államosítás ellenére, a szövetkezeti körülmények között is sikerült gépesíteni és a traszmissziós meghajtást egyedi villanymotoros hajtásra cserélni. Nőtt a termelékenység és egyre nagyobb szükség volt az üvegre. A műhely ujjá épült és a mai formájában épült meg. Akkor már Gál Márta  leányuk és társa Nagy Dezső Sándor gépesítette fel a kor technológia színvonalára, amiben nagy segítség volt a nyitottá váló világ.
Az ipari fejlesztések mellett a kézműves ismeret is megmaradt, ezért ma egy különleges, alkotó manufaktúra jött létre.Most a negyedik generáción a sor, hogy a digitális kor vívmányait kihasználva folytassa az elődök munkáját.
Nagy Tímea és Nagy Lívia munkáját most még a nyugdíjas szüleik is segítik, hogy az ipar,kisipar és művészet eszközeivel az üveg változatos, szép formavilágával , csodálatos áttetsző színeivel és törékenységével elvarázsolja, otthonosabbá tegye szürke hétköznapjainkat!